De kurkentrekker

Op deze pagina beschrijf ik zaken rondom wijn die tè leuk zijn om niet te weten. Kan je die kennis ook een keer delen als je met je vrienden een wijntje drinkt.

Kurkentrekker


Bijna onmisbaar voor het openen van een wijnfles. En tegelijkertijd zo een simpel voorwerp, dat we er niet eens bij stil staan.

In vroegere tijden

In vroegere tijden werd wijn bewaard in vaten en kruiken. Pas later rond het jaar 1500 toen meer en meer flessen gebruikt werden voor wijn experimenteerde men met afsluitingen. Houtblokjes of bijenwas voldeden niet, omdat het niet voldoende afsloot of ongewenste smaken meegaf aan de wijn. Kurk was de oplossing. Aanvankelijk liet men aan de bovenkant de kurk een beetje uitsteken, zodat men met de tanden de kurk eraf kon trekken. ( Let de volgende keer in de bioscoop goed op bij een ridder of piratenfilm!). Maar omdat het uitstekende stuk kurk meer uitdroogde dan het gedeelte in de fles, brak het vaak af. De oplossing: de gehele kurk in de fleshals.  Dat riep om een instrument om de kurk er goed uit te krijgen: de kurkentrekker.

Eerste model kurkentrekker

Het eerste model was een soort schroef. Nadeel: de kurk ging hierbij kapot en vaak trok je zonder resultaat de kurk kapot. De optie om de schroef-kurkentrekker helemaal door de kurk te draaien leverde betere resultaten op, maar leverde altijd kurk in de wijn op.

De moderne kurkentrekker

De uitvinding van de open spiraalvorm , zoals we dat nu kennen, was de oplossing. Zorg er dus voor dat jouw kurkentrekker die vorm heeft.
Sindsdien zijn er allemaal modellen bedacht: de hefboom, de laschen ( model met 2 veerbladen), de tweetraps, de vleugel en zelfs met luchtdruk.
En wie nou de uitvinder was? We weten het niet. Het eerste patent is bekend uit Engeland uit het jaar 1795 op naam van Dominee Henshall. Niet dat hij de eerste uitvinder was, maar wel als eerste het patent aanvroeg. Het plaatje bij de spiraal diende om de lak te breken waarmee de kurk was afgesloten en het borsteltje om de lakresten weg te vegen alvorens de kurk er af te halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *