“They turned my chamber-pot into a vase full of fragrant perfume”
Marcel Proust-A la recherche du temps perdu (1913).
Het is weer een lekker voorjaar in Nederland. Het zonnetje
laat zich steeds meer zien. We kunnen dus steeds vaker naar buiten. Ook de
asperges laten hun kopjes al weer zien. Ze zijn vroeg dit jaar. Ik had half
maart mijn eerste asperges al gekocht.
Het lijkt geweldig voor de asperge teler zo’n mooi voorjaarsweer, maar ik heb
al geluiden gehoord van telers die niet eens de moeite nemen om hun asperges te
oogsten omdat de prijs momenteel te laag ligt. Dat komt omdat de asperges
vroeger zijn dan normaal. Veel restaurants die belangrijke afnemers zijn ,
waren daar qua menu nog niet op ingesteld. Het was daarom soms niet eens rendabel voor de
teler om (tot een paar weken geleden) de asperges te oogsten. Bovendien kampen
de telers bij mooi weer zoals elk jaar met een enorme piek. Opeens is er een
groot aanbod dat de prijs drukt. Voor de consument mooi meegenomen.
Als asperge liefhebber is dit een prachtige tijd. Ze zijn er volop en heel
betaalbaar. Maar welke wijn past nu goed bij asperges? Want eerlijk is eerlijk.
Asperges hebben wel een speciale, delicate smaak. Als je een wijn kiest om er
bij te drinken, dan wil je dat de wijn-spijs combinatie goed is. De delicate
aspergesmaken moeten nog steeds goed naar voren komen en de wijn moet er goed
bij smaken.
In mijn jeugd zag ik dat mijn ouders standaard voor een Elzas Pinot Blanc of Pinot Gris kozen. Geen
slechte keuze blijkt nu ik meer van wijn weet. Ze zijn lekker fris, een beetje
fruitig , maar neutraal genoeg om de aspergesmaak te kunnen ondersteunen. We
kunnen dus gerust het initiatief van mijn ouders volgen. Zorg er wel voor dat
je een mooie droge Pinot Blanc ( Weissburgunder)
of Pinot Gris ( Grauburgunder- Pinot
Grigio)kiest en eentje zonder of weinig houtopvoeding. Je wilt niet dat de
vanillesmaak of toastaroma van hout over de asperge aroma’s gaat. Ik ga er hierbij
van uit dat je de asperges kookt. Bij asperges uit de wok of geroosterd zou een
wijn met houtopvoeding kunnen.
Er zijn helaas wijnmakers uit de Elzas die teveel restzoet hebben in hun wijn.
Lekker misschien, maar niet voor bij de asperges. Je kan natuurlijk net zo goed
een wijn uit een andere streek of land van dezelfde druifsoort kiezen.
Nog een paar alternatieven?
Een Sancerre uit de Loire is prachtig bij asperges. Ook een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland zal het goed doen. Kies dan wel voor de “jonge en groens stijl”. Een té uitbundige Sauvignon Blanc met tropische aroma’s zal je aspergegerecht snel overvleugelen.
Een Saumur Blanc is ook een goede keus.
Een Duitse Riesling is een spannende keus. Heb je echter een mooie droge Riesling wijn te pakken, dan kan het alleen maar goed zijn qua combinatie.
Of een ingetogen Silvaner.
Wil je tenslotte iets anders dan anders, dan kan je kiezen voor een Australische of Zuid-Afrikaanse Sémillon.
Genoeg inspiratie zou ik zeggen.
Eet smakelijk! En laat me weten of mijn wijn/spijs tips zijn bevallen.