In de zomer wordt er in Nederland veel meer rosé ( en witte wijn) gedronken dan in de winter. Dat lijkt vreemd, maar is ook wel te verklaren. Kijk maar eens naar je voedingspatroon. In het voorjaar en in de zomer heb je behoefte aan lichtere gerechten. Je eet frissere, lichtere producten die beter passen bij het warme weer. Op een zomerse hete dag eet je liever een frisse salade dan een dampende stamppot met worst. Datzelfde effect zie je terug bij je wijnkeus.
Gekoelde wijn
De belangrijkste reden dat je op een warme zomerse dag kiest voor een rosé ( of lichte witte wijn) is dat je rosé gekoeld drinkt. Dat is verfrissend en dorstlessend. Precies waar je zin in hebt op een warme dag. De wijnwinkels weten dit ook en spelen hier handig op in. Het aanbod in rosé wijnen wordt vanaf het voorjaar zichtbaar groter. Onbewust zal dit meespelen wanneer je een keus maakt in de winkel.
Rosé alleen in de zomer gedronken?
Dat hoeft helemaal niet. Rosé kan het hele jaar door gedronken worden. Fris, fruitig, droog, zoet, halfdroog, bubbels. Rosé is er in allerlei varianten. Waarom zou je niet voor een rosé kiezen als aperitief in plaats van witte wijn? Het is ook een prima alternatief voor wanneer je rode wijn te zwaar vindt. In Frankrijk zie je dat rosé het hele jaar gedronken wordt.
Kiezen van rosé
Rosé met een bleke, lichte kleur is de trend in Nederland. Een paar jaar geleden begon de trend en zag je overal “blush” rosé op het terras.
Welke rosé je moet kiezen? Een donkere? Een lichte? Het kiezen van een rosé is afhankelijk van je eigen smaak.
Je kunt kiezen voor die lichtgekleurde rosé, zalmroze of soms zelfs bleek van kleur. Deze lichte kleur komt door het minimale contact dat de schillen tijdens de vergisting met de wijn hebben gehad. Daardoor is er weinig kleur en zijn er subtieler aroma’s afgegeven. Deze zijn vaak wat toegankelijker, ongecompliceerd fris en licht fruitig. Uitstekend te gebruiken als vervanger van witte wijn.
De donkere rosé heeft vaak wat meer bite. De druiven zijn met schil en al vergist en hebben tijdens die dagen of weken meer kleur en aroma afgegeven. Dit resulteert in een levendige kleur en veel fruitexpressie en kruidigheid. Vaak ook met een karakteristiek bittertje. Het is maar net waar je van houdt.
De kleur van de rosé wordt ook bepaald door de druiven die er voor gebruikt zijn. De Pinot Noir druif geeft weinig kleur af. De Cabernet Sauvignon en Tempranillo druif geven meer kleur en body aan de wijn.
Welk gerecht past bij rosé?
Deze verscheidenheid aan stijlen maakt rosé breed inzetbaar. Als aperitief is hij smaakopwekkend en als terraswijn is hij heerlijk verfrissend.
Rosé vormt ook een goede combinatie bij gerechten.
Lichte en frisse gerechten gaan goed samen met een lichte rosé. Denk bijvoorbeeld aan salades en visgerechten. Schaal- en schelpdieren zijn heerlijk met een rosé. Maar lichte vlees- en vegetarische gerechten uit de Mediterrane keuken zijn ook een goede match.
Kies ook eens een rosé bij mooie voorgerechten: vitello tonato, Carpaccio, gerookte eendenborst.
Een iets donkerder gekleurde rosé past goed bij meer uitgesproken gerechten. Denk aan gegrild of gebraden vlees, pizza of een pasta gerecht. Een BBQ gerecht dat niet te zwaar gekruid is matcht ook.
Bewaren van rosé
Rosé is als jonge wijn op zijn best. Je kunt hem beter niet jaren in het rek laten liggen. Voor de meeste rosé wijnen geldt dat je geen flessen drinkt die meer dan twee of drie jaar oud zijn. Er zijn uitzonderingen, maar daar kan de expert in de wijnwinkel je over inlichten.
Geniet van je rosé deze zomer ( of later in het jaar).
‘Wenst u rosé of witte wijn?’ – ‘ Dat doet er niet toe. Ik ben toch kleurenblind
Wiet van Broeckhoven- ( Belgisch politicus)