Burgunderfest 27-07-2019


Wandelen met een wijnglas bij de hand

27-07-2019
Een wijnwandeling in Ahrweiler- Bad Neuenahr in de AHR (Duitsland)

Hou je van wijn en wil je een keer iets anders dan anders, dan is een wijnwandeling in de Ahr aan te bevelen. Want zeg nou zelf…lekker ontspannen wandelen in de buitenlucht langs de wijngaarden die de vruchten dragen van de komende oogst en dan om de 2 kilometer genieten van lekkere wijntjes?  Wie wil dat nou niet?! Zelf maakte ik editie 2018 mee. Hier een paar tips:

Gezelschap:

Je kunt gerust alleen gaan, want je hebt zo aanspraak. Maar met familie of vrienden is natuurlijk ook gezellig.

Overnachting:

Ahrweiler ligt vlak onder Bonn ( Duitsland) en is vanuit Nederland niet ver rijden. Ik raad aan om 1 of meerdere overnachtingen te regelen in deze plaats of de omliggende dorpen. Dat kan op de camping, pension of hotel. Als je een ander dorp kiest voor de overnachting, dan is een plaats aan de spoorweg erg handig. Je kunt op vertoon van je wijn-wandeling ticket gratis reizen met de trein naar het startpunt en weer terug. Onnodig te zeggen dat het verstandig is vroeg te boeken. Er komen veel mensen op het Burgunderfest af.

Voorpret:

Als je een overnachting hebt geregeld dan raad ik aan langs één of meerdere wijnbedrijven te gaan. Met de deelnemende bedrijven maak je tijdens de wandeling al kennis. Waarom zou je niet eens gaan kijken bij de toppers weingut Nelles, Jean Stodden of Meyer-Näkel? En vooral proeven natuurlijk.
Er zijn veel wandelingen in de Ahr, dus ben je dol op wandelen dan kan je nu alvast warm draaien.

Tickets:

Je hoeft niet van tevoren kaartjes te kopen. Je gaat op een van de voorafgaande dagen bij één van de deelnemende wijnbedrijven een ticket kopen. Dit geldt ook als openbaar vervoerticket op de dag zelf. Dat kan erg handig zijn. Je krijgt wijn-tegoedbonnen voor tijdens de wandeling.  Je krijgt een wijnglas met een leren koord, zodat je je proefglas bij je kunt dragen. Bang voor wijnvlekken op je kleding? Neem tissues mee. Een ticket kost €12 vóór de wandeldag. Koop je hem op de dag zelf dan kost hij €15.

De wandeling

Op de dag van de wandeling start je tussen 11.30 en 14.30 bij de poort van de oude stad van Ahrweiler. Als je met de rug naar de stad staat ga je de wijnheuvel op en volgt de bordjes. ( Volg gewoon de wandelaars). De wandeling is 8,5 km. En trek er zo’n 2,5 uur voor uit. Elke 2 km. zijn er wijnstandjes van steeds een ander deelnemende wijnbedrijf. Je kan hier een wijntje nemen (tegen inlevering van een tegoedbon of tegen betaling) en even pauzeren op de neergelegde strobalen. Voor niet-wijndrinkers is er bronwater verkrijgbaar. Tip 1: neem water voor onderweg mee en iets te eten. Dit is toegestaan. Natuurlijk kan je ook bij de standjes wat kopen als je niet van alles wil meesjouwen. Let op. Als je tot slot naar de feestweide gaat mag je geen zelf meegebrachte etenswaren en dranken meenemen. Er wordt gecontroleerd. Mik het dus goed uit. Tip 2: Als je direct om 11.30 uur start ben je wel erg vroeg op eindpunt de feestweide. Het feest moet dan echt nog wel groeien. Voordeel is dat je genoeg plek hebt!

Feestweide

De wandeling eindigt op de feestweide met uitzicht op Bad-Neuenahr. Hier is een dansvloer aangelegd, is er livemuziek en zijn er heerlijke eettentjes. Natuurlijk zijn ook hier de wijnboeren weer aanwezig. Je kan plaatsnemen op de ruim aanwezige strobalen en als je dat leuk vindt tot diep in de nacht doorfeesten. Tip: Ben je niet in staat om de 8,5 km. te wandelen, dan kan je ook direct naar de feestweide gaan. Je moet dan wel een ticket kopen.

Bezoektip:

Voordat je naar huis gaat raad ik aan om een kijkje te nemen bij de Regierungsbunker in Bad-Neuenahr. Een overblijfsel uit de koude oorlog dat tot 2008 heeft gefunctioneerd.  Hier kun je ervaren waar men in die tijd allemaal rekening mee heeft gehouden.  Nu je er toch bent, kan je dit even meepikken. ( https://www.regbu.de/)

Heel veel plezier en laat eens weten hoe je het vond.

Voor meer informatie over de Burgunderfest wandeling: https://burgunderfest.de/

2 gedachten over “Burgunderfest 27-07-2019”

  1. It’s not my first time to pay a visit this site,
    i am visiting this web page dailly and get pleasant data
    from here daily.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *