Italië
“Een vat wijn kan meer mirakelen doen dan een kerk vol heiligen. ”

De naam
Vertaald: “Heilige Wijn” . Dit is een heerlijke dessertwijn uit Toscane in Italië. Het is een amberkleurige dessert wijn die oorspronkelijk uit centraal Italië komt.
De druiven
Normaal gesproken wordt het gemaakt van de witte druifsoorten Trebbiano en Malvasia die veel in Tosacane voorkomen. Soms wordt voor de Vin Santo ook de rode Sangiovese druif gebruikt.
De druiven worden na het oogsten gedroogd op stro matten op een goed geventileerde zolder van een schuur. Tussen november en mei worden de druiven geperst, afhankelijk van het suikergehalte dat de wijnboer in zijn wijn wil hebben. Hoe droger de druif, hoe meer restsuiker.
De rijping in vaten
De wijn wordt vervolgens gerijpt in kleine eiken vaten, waar oxidatie een belangrijke rol speelt. De vaatjes worden met een soort cement laag of ook was dicht gesmeerd, zodat de rijping extra langzaam verloopt omdat er haast geen lucht bij kan. Vaak zijn de kleine vaten gemaakt van eik, beuk of kastanje. Hierdoor krijg je de amberkleurige tint. De vaten werden van oudsher opgeslagen op een plek onder het dak, de “vinsantaia”. Vandaar de naam Vin Santo. Of misschien kreeg het deze naam omdat de vaatjes vaak pas geopend werden tijdens de Paas festiviteiten.
De stijlen
Vin Santo gaat van mierzoet naar beendroog qua stijl. De droge variant smaakt dan verdacht veel naar droge fino sherry. Je komt heerlijke aroma’s tegen van bloemen, gedroogd fruit, honing, vijgen…zalig.
De inwoners van Toscane gebruiken deze dessert wijn ook om hun keiharde amandelkoekjes genaamd Cantucci in te dopen om er voor te zorgen dat hun tanden niet afbreken. Maar ik denk stiekem ook als excuus om overdag een glaasje heerlijke wijn te kunnen drinken. Vaak krijg je dit in Toscane aangeboden als welkomst gebaar.