“Het leven is vol gebeurtenissen die ons doen verlangen ouder te worden”.
Albert Camus – ( Frans schrijver, essayist en Nobelprijswinnaar literatuur (1956) 1913-1960 )
De meeste wijnen zijn niet gemaakt om te bewaren.
Niet alle wijnen zijn geschikt om te bewaren. 90 % van de wijnen zijn gemaakt om jong te drinken. Het heeft geen zin om deze wijnen te bewaren in de hoop dat er zich tertiaire aroma’s gaan ontwikkelen. Zo heeft de wijnmaker het niet bedoeld.
Rosé en rode “nouveau” wijnen zijn het minst stabiel en moeten in de regel binnen het jaar worden gedronken. Als ze goed gemaakt zijn zullen ze niet snel achteruit lopen, maar beter worden ze ook niet.
Beaujolais, Merlot, Zinfandel zijn voorbeelden van wijnen die bij voorkeur jong gedronken moeten worden. Maar dit is natuurlijk een richtlijn. Een Beaujolais of Merlot van zeer hoge kwaliteit kan fantastisch ouderen. Maar dat heb je dan vast al gemerkt aan de prijs.
Vuistregel: als houvast kan je onthouden dat eenvoudige, gangbare witte en rode wijnen 2 á 3 jaar bewaard kunnen worden ( met uitzondering van wat hierboven staat geschreven natuurlijk). Dit bewaren doe je dan niet om de aroma’s zich verder te laten ontwikkelen, maar gewoon om een wijntje in huis te hebben.
Sommige wijnen kunnen iets langer bewaard worden
Het gaat hierbij maar om zo’n 9% van alle wijnen. Zij kunnen meestal tussen de 5 en 7 jaar worden bewaard. Voorwaarde is wel dat het geconcentreerde wijnen zijn die in staat zijn om nieuwe smaken te ontwikkelen. En dat zijn vaak de betere, op traditionele wijze gemaakte wijnen. Het kan dan gaan om zowel witte als rode wijnen. Maar vooral rode wijn en dessert wijn zijn hier geschikt voor vanwege het hoge gehalte aan tannine of het hoge gehalte aan suiker. Dat fungeert dan als een soort conserveermiddel. De tannines van een rode wijn worden vaak wat zachter en ronder bij het ouderen.
Er zijn weinig wijnen die minstens 10 jaar bewaard kunnen worden
Het gaat om maar 1% van alle geproduceerde wijnen. Omdat de productietijd van deze wijnen veel langer is, én omdat ze zeldzamer zijn, zijn ze ook duurder. Ook hier kan het gaan om zowel witte als rode wijnen. Het moeten wel wijnen van hoge kwaliteit zijn. De rode wijnen uit deze categorie zijn eigenlijk niet zo lekker als je ze jong drinkt. Vanwege de tannines die dan nog hard, stroef en “onrijp” zijn. Zo’n wijn laat je graag een aantal jaar ouderen zodat zich mooie aroma’s vormen en de tannines rijper, zachter en ronder worden. Deze wijnen kunnen wel 10 jaar of langer ouderen.
Om een paar voorbeelden te geven: Bordeaux, Barolo, Grand Cru Bourgogne en Vintage Port. Goede voorbeelden van wijnen die over het algemeen goed kunnen ouderen en er zelfs beter van kunnen worden.
Voor een handig overzicht heb ik een infographic gemaakt.
Nogmaals: hoe eenvoudiger ( vaak goedkoper) de wijn hoe minder lang houdbaar.

Lees meer over het ouderen van wijn op:
https://www.tervino.nl/wijn-kennis/oude-wijn-niveau-flesniveau-bewaren/