Wijn van Vulkanische bodem

“Soms is wijn maken als dansen op de vulkaan”

Stirf Duvin-
Rondom de Etna op Sicilië zijn wijngaarden aangelegd op vulkanische bodem.
Etna met daaromheen wijngaarden

Tegenwoordig kom je steeds meer wijnen tegen waar op het etiket vermeld staat: “wijn van vulkanische bodem”.
Een interessante  vraag voor ons wijnliefhebbers is of dat uitmaakt qua smaak. En zo ja, hoe kan je dan echt proeven dat de wijn van een wijngaard met vulkanische bodem komt?
Afgelopen week bezocht ik een lezing georganiseerd door Pallas Wines waarbij wijnmakers aanwezig waren die hun druivenstokken inderdaad op vulkanische bodems hebben staan. Wijnbedrijven Bodega Volcanes ( Chili), Le Masciare ( Italië), Franz Keller ( Duitsland), Tornatore ( Etna, Sicilië) gaven een presentatie. Allemaal wijnbedrijven met wijngaarden op vulkanische bodems. Zij zouden het dus moeten kunnen weten en antwoord kunnen geven op mijn vragen.

Wat ben ik te weten gekomen?

Op dit moment is de invloed van vulkanische bodems op wijn lastig wetenschappelijk aan te tonen. Er is nog niet op grote schaal in een laboratorium wetenschappelijk onderzoek gedaan. Dit is duur en tijdrovend, want alle andere onderzoek verstorende elementen (zoals ligging, behandeling in de wijngaard, invloed van de wijnmaker etc. )moeten worden uitgesloten. De bodem is maar één onderdeel van het terroir en het wijnmaak proces. Er bestaan dus nog geen laboratorium uitslagen waarop te zien is dat wijnen van vulkaanbodems bepaalde mineralen meer hebben dan wijnen van andere bodems. We moeten het dus voorlopig doen met subjectieve gegevens en op onze smaak afgaan.

Vulkanische bodems zijn erg vruchtbaar en een wijnboer plant er graag zijn stokken.  Dat lijkt raar en een tegenstelling, want we weten dat wijnstokken het beter doen en mooiere wijnen opleveren op arme bodems, waar de wortels goed hun best moeten doen om diep te wortelen. Het is echter een ander soort vruchtbaarheid dan waar we doorgaans aan denken bij een bodem. Een vulkaanbodem is nl. arm aan organisch materiaal en rijk aan mineralen. Een wijnstok moet op zo’n bodem dus nog steeds flink zijn best doen. En is “mineralig” niet een term die je wijnproevers vaak hoort zeggen? Misschien zit hier een link? En wat een risico lopen de wijnboeren bij een nog levende vulkaan. Denk aan de wijnboeren in de nabijheid van nog werkende vulkanen zoals de Etna in Sicilië, de  Campi Flegrei in Italië, zuid Chili en de Azoren. Een uitbarsting kan een wijngaard zomaar verwoesten. Blijkbaar loont het toch het risico.

Als we dan geen wetenschappelijk bewijs hebben, wat kunnen we dan proeven in wijnen van vulkanische bodems? John Szabo die net zijn boek “Volcanic Wines” heeft uitgebracht vat het samen als: “Salt, Grit & Power”. Vrij vertaald: Een zoutige impressie, speekselopwekkende zuren en krachtige wijnen. Bij zoutige impressie moet je dan niet denken aan het nemen van een hap zout, maar meer het subtiele gevoel dat je iets ziltigs proeft op de achtergrond. De wijnmakers vullen tijdens de lezing aan, naast de kenmerken genoemd door John Szabo, dat hun wijnen eerder smaakvol dan fruitig zijn. En dat klopt inderdaad als we de wijnen proeven. Ook concluderen we bij de proeverij dat alle wijnen een hint van rook of vuursteen hebben in de geur.
Proef of ruik je kortom een aantal van deze kenmerken in je wijn dan heb je grote kans dat de wijn komt van vulkanische bodem. En omgedraaid: ben je liefhebber van bovenstaand smaakprofiel dan is het een goede keus om te gaan voor een wijn van vulkanische bodem.

Overigens is de kans groter dan je denkt dat je zo’n wijn aantreft. Als we het hebben over wijnen van vulkanische bodem, dan kan het gaan om bodems ontstaan vanaf het begin van het ontstaan van de aarde. De nog actieve vulkanen zijn duidelijk zichtbaar. Maar bedenk dat ook in, om maar een aantal gebieden te noemen, Hongarije, Italië ( Campanië), Elzas, Canarische eilanden, Duitsland ( Baden, Moezel), Griekenland ( Santorini), Chili ooit vulkanen actief zijn geweest en hun sporen in de bodem hebben achtergelaten. En daarom kunnen we nu genieten van de overheerlijke wijnen die dit oplevert.

Probeer eens zo’n wijn en veel plezier met proeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *