Hulp bij de wijnkeuze
Je kent ze wel: “Ik neem altijd deze wijn, want die vind ik lekker. En ik kies geen andere, want dan kon het wel eens tegenvallen”.
Misschien heb je je vriend dat wel eens horen zeggen . Misschien ben jij zelf wel zo’n wijndrinker. Niks mis mee. Maar er is zoveel meer te ontdekken. En door een keer een andere wijn te drinken verbreed je ook je smaakpalet en ga je nog meer wijnen waarderen.
Maar wát moet je dan kiezen zonder teleurgesteld te raken? Je kan het natuurlijk altijd in je wijnwinkel vragen. Vertel welke wijn je altijd erg lekker vindt en ze komen vast met een prima advies.
Er zijn ook apps waar je je smaakprofiel kunt volgen.
Een handige tabel
Ik zeg maar altijd zo: Meer kennis is minder keuzestress. Ik heb een tabel voor je opgesteld. Je kan hem van 2 kanten lezen:
- Kies de fruitsmaak die je bevalt en kijk welke druivenrassen/ wijnen daarbij horen
- Zoek je favoriete druif en kijk welke druiven je gerust ook eens kan proberen en lees welke smaken daar bij horen.
Bedenk dat wijnen vaak ook in blends gemaakt wordt (meerdere druiven gebruikt). Daarvan wordt de wijn meestal soepeler, frisser, fruitiger etc. Net wat de wijnmaker voor ogen heeft. Kijk in dat geval naar de druif die het grootste aandeel heeft.
Zure Kers, cranberry | sappig | Gamay Zweigelt Blaufränkisch |
zacht | Duitse Spätburgunder St. Laurent Oregon Pinot Noir |
Kers, Aardbei | zacht | Pinot Noir Garnacha |
kruidig | Primitivo Barbera Grenache Carménère Zinfandel |
Braam, framboos | zacht | Merlot Valpolicella Super Tuscan Amarone |
kruidig | Sangiovese Cabernet Franc | |
Met tannines | Cabernet Sauvignon Priorat Tempranillo |
Bosbes, Braam | zacht | Mencia Malbec Syrah |
kruidig | Shiraz Monastrell Pinotage | |
Met tannines | Mourvèdre Touriga Nacional Petit Verdot |
De wijnmaker heeft meerdere opties om met dezelfde druif een andere wijn te maken. Inweking van de schillen, vergistingstemperatuur, gebruik van hout…. Dát is lastig in een tabel te vangen.