Versterkte wijn: Muscat de Beaumes- de- Venise

“How SWEET it is to be loved by you”

muscat de Beaumes de Venise
Versterkte wijn

Sommige wijnliefhebbers moeten rillen bij de gedachte aan zoete wijn. Toch raad ik aan af en toe uit je comfort-zone te gaan en toch eens aandachtig te proeven. De versterkte wijnen gemaakt van de Muscat zijn hier een voorbeeld van.

Verschillende rassen


Er zijn verschillende Muscat druivenrassen die zich allemaal Muscat noemen. Er zijn wel gezamenlijke kenmerken te noemen. Vaak hebben ze een laag tot gemiddeld zuurgehalte. Maar even zo vaak uitbundig geparfumeerde aroma’s met geuren van rozen, bloesem of druiven.

Warme klimaten


De Muscat druiven groeien allemaal in warme tot hete klimaten. Hierdoor kunnen ze veel suikers opbouwen en die heerlijke aroma’s. Het is wel belangrijk dat er verkoelende factoren zijn in de wijngaard, zodat de zuren zich ook goed kunnen ontwikkelen. De aanwezigheid van zeewind, hoogte in de heuvels, verschil in dag/nacht temperatuur. Dit zijn factoren waar je aan moet denken.

Stijlen


De versterkte Muscat wijnen worden in 2 stijlen gemaakt. Jonge en jeugdige wijnen. En ontwikkelde wijnen na lange periode van rijping.

Muscat de Beaumes de Venise


Dit is zo’n wijn die jong en jeugdig is qua stijl.
De rijpe druiven worden gekneusd om het sap van de schillen te scheiden. Soms vindt er kort schilcontact plaats om sterkere  aroma’s te krijgen.
De vergisting vindt zoals bij de meeste witte wijnen plaats bij lage temperaturen. Om een zoete wijn te krijgen moeten niet alle suikers worden omgezet in alcohol. Om dit voor elkaar te krijgen wordt er een distillaat toegevoegd van 96% . Door de alcohol sterven de gistcellen en stopt de vergisting. Hierdoor blijven er veel suikers over. Een zoete wijn met een fantastisch aroma.

Rijpere stijl


Om de tweede stijl te proberen zou je eens een Muscat uit Rutherglen ( Australië) moeten proberen. Duidelijk anders van kleur: ambergeel tot licht bruin. Hieraan zie je dat de wijn zich gedurende langere tijd oxidatief heeft ontwikkeld. Soms wel decennia lang.
Soms worden deze druiven gedroogd om een extra weelderig zoete wijn te krijgen.
De vergisting van deze wijn gebeurt,  in tegenstelling tot de eerst genoemde stijl , wel op de schillen. Ook hierdoor krijg je expressievere kenmerken van de druif. Ook bij deze stijl wordt de vergisting stilgelegd tijdens de vergisting. De lange periode rijping op oude eiken vaten, soms  onder warme omstandigheden, maakt dat de wijn echt anders smaakt dan de jonge stijl.

Veel proefplezier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *