Oude wijn een goudmijn?

“Het is het beste om oud hout te verbranden, oude wijn te drinken, oude vrienden te vertrouwen, en oude auteurs te lezen“.

Francis Bacon ( Engels filosoof en staatsman, 1561 – 1626 )-

Oude wijn kopen of verkopen.

Onlangs kocht ik een oude partij wijn op. De verkopende partij snapte gelukkig mijn uitleg dat het nog maar afwachten was of de wijn te drinken was. Voor een schappelijk bedrag mocht ik het overnemen. Helaas zat er niet veel drinkbaars bij. Want denk nou niet dat dat altijd makkelijk scoren is op Marktplaats, Ebay of  andere platforms. Veel mensen die een oude fles wijn hebben zien dollartekens in hun ogen. Ze denken vaak: oud? Dan zal het wel veel waarde hebben. Helaas. Ik moet ze teleurstellen. Een wijn moet echt gemaakt zijn om langer te kunnen bewaren. De meeste mensen hebben die echt niet in hun kelder liggen. En een Bordeaux wijn dan? Die kan je toch altijd heel lang bewaren? Helaas. Ook daar moet ik jullie teleurstellen. Je hebt hoge kwaliteit Bordeaux waar dat bij kan. Bij 85 % van die wijnen is de houdbaarheid beperkt en gaat die niet verder dan 5 á 7 jaar. Hou er maar rekening mee dat wijnen met een aankoopprijs van onder de € 30 niet geschikt zijn om lang te bewaren. En dan ben ik denk ik nog mild met mijn schatting.  

Wat bepaalt de houdbaarheid van wijn?

Grofweg kan je zeggen dat wijnen die hoog in de zuren zitten, voldoende tannines hebben en een wat hoger alcoholpercentage , het best te bewaren zijn. Ik zal hier in een volgend Blog wat meer over vertellen.

Wijn niveau in de fles

Als je een oude fles wijn hebt staan is het niveau van de wijn meestal gedaald. Dat is normaal. Door kleine gaatjes in de kurk kan de wijn ademen. Maar dat betekent ook dat de wijn bij lang bewaren kan verdampen. In onderstaand overzicht kan je controleren hoe de kwaliteit in jouw oude fles wijn mogelijk zal zijn en of hij mogelijk al niet is bedorven. Ik kan het niet genoeg herhalen: om een wijn langere tijd te kunnen bewaren moet het wijn van goede of zelfs uitzonderlijke kwaliteit zijn. Heb je de wijn in een supermarkt gekocht dan kan je er van uitgaan dat dit zeker het geval niet is.

Oude wijn een goudmijn. Niveau van wijn in een fles geeft informatie over de waarde en drinkbaarheid.
Mogelijke wijn niveaus in de fles

Ik heb de internationaal geldende uitdrukkingen gebruikt om het wijnniveau in de fles aan te geven.

within neck: Dit is de vulhoogte bij het vullen van de fles. Normaal gesproken 4,5 cm. Onder de capsule.
bottom neck: Als de wijn dit niveau heeft is dat prima voor elke wijn van elke jaargang.
very top shoulder: Normaal voor wijnen van 15 jaar en ouder. Heb je een oude wijn dan is dit het wijnniveau dat je wenst in een fles.
top shoulder: Kom je tegen bij wijnen van 20 jaar oud. Super top kwaliteitswijnen van 40 jaar oud hebben dit niveau.
upper shoulder: Tref je vaak aan bij wijnen ouder dan 30 jaar. Groot risico dat de wijn is bedorven en dat je kurk proeft.
mid shoulder: Wijnen die dit niveau hebben zijn meestal niet goed meer.
low shoulder: Als de wijn dit niveau heeft is het zeer waarschijnlijk niet goed meer.

Uitzondering

Ik moet een kleine kanttekening maken. Want er zijn uitzonderingen.
Zoete wijnen ( denk bijvoorbeeld aan een dessertwijn) en versterkte wijnen zoals Port of Madeira zijn door hun hoge suikergehalte of alcohol gehalte beter te bewaren. Daarvoor gaat dit overzicht dus niet op. En gedestilleerde dranken zoals cognac of Whisky zullen doorgaans zeker geen problemen opleveren bij een lagere stand in de fles.

Een goede raad voor bezitter van oude wijn

Een wijnkenner gaf me met betrekking tot dit onderwerp onlangs een goede raad. Heb je een oude wijn, en hij is nog goed?….drink hem lekker op en geniet er van. Zonde om hem zó lang te bewaren dat je niets anders kan doen dan hem wegspoelen. Wijnen zijn er om van te genieten!

En daar sluit ik me bij aan. Cheers.
Veel succes met het nakijken van je wijnflessen, en laat me nog eens weten of je wat aan mijn info hebt gehad.

Lees meer over het ouderen van wijnen op:
https://www.tervino.nl/wijn-kennis/wijnen-geschikt-ouderen-bewaren/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *