De invloed van Corona op de wijnhandel

Tom Poes liep die morgen van de vroege lente te genieten en hij meende dat het leven nog niet zo kwaad was.

Marten Toonder (Striptekenaar)

De invloed van Corona op de wijnhandel

Lekker interessant zul je denken. Er zijn wel andere zaken om je druk over te maken bij al het nieuws over het Corona virus dan de wereld wijnhandel. Dat klopt.
Wijnliefhebbers zullen zich echter best afvragen, gezien de invloed van het Corona virus op de algehele wereldhandel, of dit ook invloed heeft op de wijnhandel. Krijgen we lege wijn schappen? Of hogere prijzen voor wijn?

Prowine Düsseldorf uitgesteld

Deze week kreeg ik bericht dat de Prowine wijnbeurs in Düsseldorf in Duitsland is uitgesteld. Dit is een gigantisch grote beurs waar wijnmakers van over de hele wereld wijnhandelaren treffen. Hier kunnen wijnen uit verre werelddelen worden ontdekt en worden handelsafspraken gemaakt. Een fantastische manier om in korte tijd op 1 plek wijnen te ontdekken die je graag in je wijnwinkel of wijn webshop wil aanbieden zonder zelf de hele wereld over te hoeven reizen. Hier wordt mede bepaald welke wijnen er op de schappen van de winkels staan. Is het niet doorgaan van deze beurs van invloed op het aanbod in de winkels? Niet direct. Iedere wijnhandelaar heeft al zijn vaste contacten en bestellingen via die contacten zullen gewoon doorlopen. Het bemoeilijkt de zaken voor de wijnhandel, maar de consument zal daar niets van merken.

Lege schappen

Op het journaal zagen we al beelden van supermarkten in de quarantaine gebieden met lege schappen. Dat geldt vooralsnog niet in overige gebieden in de wereld. Wel zie je in Nederland het effect dat sommige mensen boodschappen gaan inslaan. Hamsteren!!! Je weet immers maar nooit. Dat zal niet gelden voor wijn. Dat is immers op het gebied van voeding niet één van de primaire levensbehoeften. Het lijkt er op dat de bevoorrading van de wijnwinkels ook gewoon doorgaat.  Via goederen wordt een virus immers niet doorgegeven. Uitzondering is misschien de bevoorrading van wijn uit Lombardije en Veneto uit Italië richting Nederland. In die regio’s geldt immers een Lock down. Nog niet duidelijk is of dit de wijn export vanuit Noord- Italië zal bemoeilijken. Voor wijnhandelaren die bij wijntransport gebruik maken van Chinese container schepen zal de levering zeker enige vertraging opleveren. De havens in China komen weer langzaam op gang en momenteel hebben schepen uit China een vertraging van 6 weken. Wijnen uit Australië, Nieuw zeeland en Zuid-Afrika kunnen dus later geleverd worden dan gepland. De verwachting is dat China op zijn vroegst komende zomer zijn logistieke achterstand zal hebben ingehaald. Het is afwachten hoe dat de komende tijd zal gaan. Maar lege wijn schappen zul je echt niet gaan aantreffen in de winkels.

Hogere prijzen voor wijn

Maar hoe zit dat voor wat we moeten betalen voor wijn? Is het Coronavirus en de daardoor stagnerende economie van invloed op de prijs? Kunnen we hogere prijzen voor wijn verwachten? Uit het voorgaande kan je al opmaken dat dit waarschijnlijk niet het geval zal zijn. Er is overall geen sprake van schaarste in de wijnhandel en de bevoorrading zal gewoon doorgaan. In het slechtste geval met vertraging.

Concluderend kunnen we stellen dat er voor de wijnconsument in Europa niet zo gek veel verandert in de huidige situatie. Geniet dus lekker van je glaasje wijn.
Ik wens iedereen veel Santé.

2 gedachten over “De invloed van Corona op de wijnhandel”

  1. Leuk actueel stukje. Het voornaamste effect is, volgens een bevriend wijnimporteur, dat de assortimentsvernieuwing niet doorzet. Geen beurzen, minder tastings en minder wijnreizen. Jammer, maar idd geen ramp! Op ieders gezondheid, Arjan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *