Betere Nederlandse wijnen door klimaatverandering?

“Het boeiende van ons klimaat vind ik dat het bij machte is vier seizoenen in één week te leveren”.

Simon Carmiggelt, schrijver-

Apostelhoeve, Limburg (NL)

In Nederland merken we het echt. De temperatuur is gemiddeld omhoog gegaan en in de zomer hebben we vaker een hete – tot extreem hete periode. “Nou dat is mooi”, zei iemand tegen me. “Dan hebben wij binnenkort wijnen van Bourgogne kwaliteit in Nederland”. Een leuke gedachte, maar is dat wel zo?

Als we het over wijngaarden en wijn maken  hebben, hebben we het altijd over “terroir”. Dat is een breder begrip dan alleen bodem. Ik zal een aantal aspecten bespreken en kijken of Nederland met de klimaat verandering in gedachte geschikt is voor de sprong richting super-topwijnen.

Wijnranken hebben een goede structuur van grond nodig. Ze moeten zich goed kunnen verankeren én de grond moet goed draineren. Raar genoeg krijg je de beste wijnen van wijnranken die hun best moeten doen om  diep te wortelen op zoek naar water en voeding. De grond moet niet te rijk zijn aan voeding. Met dit in gedachte vallen een aantal wijngaarden in Nederland al af. Staat een wijngaarde op kleigrond, dan is de bodem veel te rijk aan organische voedingsstoffen. Bepaalde mineralen die we in gesteenten vinden missen hier bijna volledig. Wijngaarden op zandgrond dan? Hier is de drainage waarschijnlijk beter.  Maar ook hier missen we de nodige mineralen, maar ook organische voedingsstoffen. Bovendien staat het grondwaterpeil dusdanig hoog in ons vlakke land, dat de wijnranken niet de diepte in kunnen en de wortels al gauw horizontaal moeten afbuigen om niet te rotten door de overmaat aan vocht. Een gemiddelde stijging van temperatuur zal helpen bij het rijpen van de druiven, en helpen bij het maken van keuzes voor druivenrassen, maar we komen hier waarschijnlijk nooit tot “Bourgognekwaliteit”.

Dan maar de hoogte in en de heuvels opzoeken (“The Dutch mountains”). Hebben we die dan in Nederland? Jazeker. https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_heuvels_in_Nederland

Ik ken wijngaarden die op heuvels liggen ( Montferland, Groesbeek, Limburg) die al mooie wijnen maken die je vaak in positieve zin verrassen. En dat is niet voor niets. De heuvelachtige ligging geeft een optimale expositie (ligging) ten opzichte van de zon. Dat is erg belangrijk voor wijnranken en zeker wijngaarden die in noordelijk gelegen landen liggen met een gemiddeld koeler klimaat en/of kortere zomer. Niet voor niets zijn de beste wijngaarden in de Bourgogne ( Grand cru en premier cru). Dat zo’n expositie belangrijk is kan je ook zien aan de schuine ligging die onze zonnepanelen in Nederland krijgen. Dit geeft meer rendement. Bij wijnranken werkt dat net zo.

Onze hoop op toekomstige Nederlandse Bourgognekwaliteit wijnen is dus gevestigd op heuvelachtige gebieden met fijne, rotsachtige bodem met goede drainage. Rijk aan mineralen en liefst met een organische laag. Speur de Nederlandse geologische kaart af zou ik zeggen. Moest ik gokken, dan zou ik gaan voor Limburg met zijn kalkrijke heuvels afgewisseld met hard gesteente, zand  en vuursteen.

Maar vlak de vakbekwaamheid en kennis van de wijnmaker niet uit. Je kan nog zo’n mooie wijngaard hebben. Je moet wel weten wat je met de druiven moet doen. Gelukkig is dit mede een verklaring voor de toenemende kwaliteit van Nederlandse wijnen het afgelopen decennium. En nu maar hopen voor als wijnconsumenten dat dit alleen maar toeneemt en dat de veranderingen in het klimaat positief zal helpen.

Cheers!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *