In dit artikel leg ik uit hoe alcoholvrije wijn gemaakt wordt en hoe het smaakt. Ook leg ik het verschil uit tussen alcoholvrije wijn en druivensap.
Alcoholvrije wijn is hip
Alcohol vrij drinken is hip. Alcohol vrij bier en alcoholvrije wijn is trendy. Alcohol vrije wijn is handig voor de BOB. Nu kan je gerust een wijntje drinken en toch verantwoord achter het stuur kruipen. Het is zelfs zo hip, dat de januari maand in Nederland in het teken staat van alcoholvrij drinken. Mensen gaan de uitdaging met zichzelf aan om een maand lang geen alcohol te nuttigen. Zelf heb ik daar niet zoveel mee. Het komt op mij een beetje over als een hype vergelijkbaar met het meedoen aan de bucket challenge, het youtube planken, de kaneel happen challenge filmpjes en noem maar op. Maar misschien doe ik mensen nu tekort en willen ze écht iets doen aan hun gezondheid. Ik zou dan iets anders aanraden gedurende het hele jaar dan alleen maar een maand droog staan. Maar dat moet ieder voor zichzelf beslissen. Laten we kijken wat alcoholvrije wijn precies is en hoe het gemaakt wordt.
Alcohol vrije wijn bevat alcohol
Om meteen maar met een feit te komen: alcoholvrije wijn bevat altijd een beetje alcohol. Het is maar iets van 0,5% alcohol, maar toch. Goed om te weten. Eigenlijk zou er dus op het etiket “alcohol arme wijn” moeten staan, maar dat verkoopt natuurlijk minder goed. Kan je dan niet net zo goed druivensap drinken? Dat gaan we belichten.
Alcoholvrije wijn versus Druivensap
Een goede vraag: Kan je niet net zo goed een pak druivensap kopen? Dat is toch hetzelfde? En veel goedkoper! Worden we hier niet opgelicht? Ik voel me nu net De Keuringsdienst van Waarde die hier eens diep in gaat duiken.
Inderdaad, druivensap is veel goedkoper. Maar is het hetzelfde als alcoholvrije wijn?
Druivensap is sap dat wordt verkregen van geperste druiven. Om het houdbaar te maken wordt het vaak gepasteuriseerd. Bij de goede merken druivensap blijft het hierbij. Puur sap dus. Bij de goedkopere merken wordt er ook water, suiker en smaak- en kleurstoffen toegevoegd. Water is nu eenmaal goedkoper dan vruchtensap.
Alcoholvrije wijn wordt uiteraard ook gemaakt van geperste druiven. Maar tot zover de overeenkomsten. Om een alcoholvrije wijn te maken, is er eerst echte wijn gemaakt van het geperste druivensap. Tijdens de vergisting zijn veel suikers die in druivensap zitten omgezet in alcohol en zijn specifieke aroma’s ontstaan. Tenslotte is de alcohol er voor een groot gedeelte uitgehaald. Maar de specifieke aroma’s die bij deze wijn horen zijn voor een groot gedeelte gebleven. Proef maar eens goed bij een alcoholvrije wijn. Echt heel anders dan druivensap.
Alcoholvrije wijn en calorieën
Goed nieuws voor de dorstige mens die iets lekkers wil drinken maar ook op de lijn wil letten. Een glas alcoholvrije wijn bevat veel minder calorieën dan gewone wijn. Wel 4x zo weinig calorieën! Goed om te weten. Maar we hadden het over de vergelijking met druivensap hoe zit het daar mee? Die vergelijking slaat ook positief uit richting alcoholvrije wijn. Alcoholvrije wijn bevat namelijk wel zo’n 3x minder calorieën dan druivensap.
Hoe wordt alcoholvrije wijn gemaakt?
We weten al dat de basis van alcoholvrije wijn gewone wijn is. Daar wordt de alcohol uitgehaald. Hoe ze dat doen zou een mooie vraag voor in de Quest zijn. Ik heb het voor je uitgezocht. Er zijn verschillende manieren om alcohol uit wijn te halen.
1. Verdamping door verhitting
Deze methode werd het eerst toegepast. Bij deze methode verdwenen tegelijk met de verdamping echter ook belangrijke aroma’s. Bovendien rook deze wijn vaak vrij onaangenaam. In het beste geval naar gestoofd fruit. Vandaar dat de eerste alcoholvrije wijnen nog niet zo’n aftrek vonden. Er zijn echter betere methoden.
2. Vacuüm distillatie
Dit is een veel betere techniek waarbij de wijn op kamertemperatuur vacuüm wordt gezogen. Door de lage druk verdampt de alcohol. Niet vluchtige aroma’s blijven behouden, maar toch verdwijnen er bij deze methode ook aroma’s. Soms worden die er later weer bijgestopt. Vaak zijn dit betere wijnen dan bij methode 1, maar je mist toch iets aan smaak bij deze methode.
3. Membraan filtering
Deze methode is tot nu toe het meest succesvol. Via een centrifuge techniek wordt bij een lage temperatuur de wijn door een ultradun membraan gefilterd. Bij deze methode blijven de meeste aroma’s in de wijn.
Hoe je kunt weten welke techniek is gebruikt? Dat kan je niet weten, behalve als de wijnmaker dat vermeld heeft. Dat wordt zoeken op internet. Of beter nog: laat je door de wijnwinkel adviseren en probeer gewoon de wijn.
De andere smaak van alcoholvrije wijn
Veel wijnliefhebbers vinden alcoholvrije wijn anders smaken dan reguliere wijn die wél alcohol bevat. Daar is niets tegenin te brengen. We hadden al gezien dat bij het proces om alcohol uit de wijn te halen er toch aroma’s verdwijnen. Een tweede punt is dat alcohol in wijn ook een positieve rol speelt bij de smaak. Alcohol in wijn kan de zuurgraad iets maskeren en voegt zelfs een zoete indruk toe. Geen wonder dat zowel witte- als rode alcoholvrije wijnen vaak wat zuurder smaken. Ook heeft alcoholvrije wijn vaak minder body en balans. Ook weer een punt waar alcohol in reguliere wijn een bijdrage aan levert.
Vooral rode alcoholvrije wijn kan nogal astringent aanvoelen. Dat is dat ruwe mondgevoel van tannines. Bij reguliere wijn beïnvloedt alcohol dat op een positieve manier.
Betere kwaliteit alcoholvrije wijnen
Waren de meeste alcoholvrije wijnen een paar jaar geleden niet te hachelen, door de verbeterde technieken komen er steeds betere alcoholvrije wijnen. Er blijft natuurlijk altijd een duidelijk verschil reguliere wijnen. En we hadden ook al een duidelijk verschil gezien met druivensap. Je kan de producten dus ook niet op die manier met elkaar vergelijken. Daar moet je het ook niet mee vergelijken. Ieder product heeft zo zijn eigen kwaliteiten en eigenschappen en hun eigen fans.
Ik zou zeggen: kies het product waar je je goed bij voelt, waar je zin in hebt of waar het moment om vraagt.
Proost.
Men kan water drinken in plaats van wijn, maar dan is het jammer dorst te hebben.
naar Fritz Francken ( Vlaams schrijver)
Duidelijke uitleg. Ik ben nu echt nieuwsgierig geworden naar (bijna) alcoholvrije kwaliteitswijn. Op naar de slijter dus! ( Voor de doordeweekse dagen, het hele jaar door 😉).
Dank je wel voor je positieve reactie. Ik zou bestellen bij http://www.wijnbutler.nl
Die hebben een mooie witte en rode alcoholvrije wijn. Wordt na bestelling snel bij je thuisbezorgd.