Wijn en calorieën

Drink minder, proef meer!

Word je dik van wijn?

Word je dik van wijn? Kan je ook tijdens het lijnen gerust een wijntje nemen? Goede vragen!
Ik zoek uit hoe dat zit. De eerste vraag is natuurlijk of er calorieën in wijn zitten. Het antwoord: Helaas ja. Eigenlijk alles wat we eten en drinken heeft calorieën. Op water na dan! Altijd een verstandige keuze.

Hoe zit dat dan met wijn?

Rode wijn bevat gemiddeld 82 kcal per 100 ml. Droge witte wijn heeft wat minder calorieën: gemiddeld 67 kcal per 100 ml. Zoete witte wijn bevat echter  per 100 ml 96 kcal. Rosé scoort gemiddeld 71 kcal per 100 ml.
Ter vergelijking: een onbelegde meergranen boterham heeft zo’n 91 kcal.  
Om je glas wijn dus weg te werken en te compenseren door beweging zou je  normaal gesproken 1,5 km moeten wandelen of 10 minuten joggen. Normaal gesproken! Want….

Goed nieuws 1


Er is ook goed nieuws voor iedereen die zijn gewicht goed in de gaten wil houden en tóch een wijntje wil drinken. Er is wetenschappelijk onderzoek gedaan in de jaren 90 en da is in vervolgonderzoeken bevestigd in 2004 en 2008. Wat bleek? Op de Harvard universiteit concludeerde men dat waarschijnlijk door de alcohol in wijn deze calorieën niet of nauwelijks worden omgezet in vet. (Helaas bierdrinkers. Alle extra koolhydraten die in bier zitten worden wel omgezet in vet. ) Het gaat dan wel om gematigd wijn drinken ( ½ tot 1 ½ glas per dag). Dit heeft geen of nauwelijks effect op het lichaamsgewicht.

Goed nieuws 2

Nog een opvallend onderzoeksresultaat:
Rode wijn lijkt het meest gunstig van alle wijnen om vet tegen te gaan oftewel om niet aan te komen.  Dat bleek uit onderzoek in 2008 aan de universiteit van Ulm in Duitsland.  Dit komt door de aanwezigheid van het stofje resveratol. Rode wijn inzetten om af te vallen is natuurlijk onzin. Je moet dan wel bizar veel flessen moeten drinken om profijt te hebben van dat stofje. Dat zou ik niemand aanraden.

Conclusie

Er zitten dus calorieën in wijn maar deze hebben bij gematigd gebruik geen tot nauwelijks invloed op je gewicht.

“Drink verstandig”

Wijn spijs, welke wijn kies ik?

Een maaltijd met de juiste wijn wordt een diner.

Welke wijn kies je nu bij het eten of bij hapjes? Altijd een lastige vraag.
Maakt dat uit dan? Nou en of! Een verkeerd gekozen wijn kan je heerlijke gerecht een stuk minder smakelijk maken en andersom kan een gerecht een heerlijke wijn reduceren tot een slobbertje. Beide onderdelen moeten elkaar juist aanvullen en versterken. Maar hoe doe je dat? De grondbeginselen:

Zoet gerecht: Zoet zoekt zoet


Een zoet gerecht kan elke wijn platslaan. De wijn kan zelfs bitter gaan smaken. Zonde van de wijn. Een hoofdgerecht met een zweempje zoet ( misschien heb je lekker rijp fruit gebruikt) zou ik combineren met een net niet droge wijn , waar dus ook een tipje zoet in zit, of zelfs volle wijn.
Zoek je een wijn bij een zoet nagerecht, ga dan altijd voor een wijn die zoeter is dan het gerecht zelf. Je komt dan gauw uit bij dessertwijnen of PX (Pedro Ximénez) sherry.

Zuur gerecht: Zuur zoekt zuur


Een wijn bij een zuur gerecht? Kan dat? Zeker weten!
Heb je een scherpe vinaigrette of veel citrus? Zorg voor een scherpe wijn met veel zuur. Je zult merken hoe aangenaam dit combineert. De fruitigheid van de wijn zal naar voren komen. Pak je een te milde wijn dan zul je merken dat die slap overkomt na een hap zuur.

Zout gerecht: Zout tempert zuur ( en omgekeerd) & Zout zoekt zoet

Zout combineert goed met wijn. Het haalt er de harde randjes van af. Een zout gerecht gaat fantastisch samen met een kneiter zure wijn. Je krijgt hier de meest fantastische combinaties mee. Neem maar eens een Sauvignon Blanc bij een zakje chips. Mmmm. Ook zoete wijnen gaan fantastisch bij een zout gerecht. Neem maar eens een zoute kaas bij een zoete wijn.

Bitter gerecht: Bitter zoekt bitter of weinig tannine & voldoende zuur

Gerechten als radicchio, witlof of rucola kunnen lastig zijn om te combineren met wijn. Bitters hebben de neiging om zich op te stapelen. Ik adviseer een witte wijn of een wijn met weinig tannines maar voldoende zuur. Kies je een te zachte wijn, dan zal hij er een beetje zielig bijstaan.

Umami gerecht: Umami zoekt fruitig

Umami zou je kunnen omschrijven als hartig. Vaak komt Umami in combinatie voor met andere smaken als zoet en zout. In dat geval is een wijncombinatie maken makkelijker. Asperges, ei, paddenstoel en rijpe zachte kazen ( zonder verdere bewerking) gelden als lastig te combineren. Kies in dat geval fruitige wijnen met weinig tannines, want Umami benadrukt het bitter van de tannines. Saké, droge sherry of Vin Jaune uit Jura zijn ook mooie combinaties.

Vet eten: Vet zoek stevig zuur of stevig tannine ( of beide)

Het vet uit het gerecht moet gebroken worden om goed te combineren met wijn. Kies daarvoor een zure wijn of wijn met tannines ( of beide). Een jonge Nebbiolo zal het goed doen bij romige kaassaus. Een jonge bordeaux bij een vette gebraden gans.

Let er op: Ik ben uitgegaan van de ruwe basissmaken. Het maakt nogal uit of je simpele gekookte  witlof hebt, witlofsla met een vinaigrette of witlof met een romige kaassaus. De toevoegingen beïnvloeden het gerecht dan behoorlijk. Je moet dan je wijnkeuze hierop aanpassen.

Wat is het verschil tussen Champagne, Cava en Prosecco?

Champage, Cava en Prosecco

Ik kreeg deze vraag van een kennis. Zit er eigenlijk verschil tussen Champagne, Cava en Prosecco? En kan ik dat proeven?
Het eerste verschil tussen een Champagne, Cava en Prosecco is natuurlijk de herkomst. Champagne komt uit de Champagnestreek in Frankrijk, Cava komt uit Spanje en Prosecco uit Italië. De overeenkomst is dat het bruisende wijnen zijn. Er zijn veel meer soorten bubbeltjes wijnen, maar daarover meer in een ander blog.

Verschil in manier van maken.

Er zijn grote verschillen in de manier van maken van de bruisende wijnen.
Champagne en Cava:
Het is belangrijk te weten dat Champagne en Cava op traditionele manier gemaakt worden. Dat houdt in dat na een eerste vergisting van de wijn , nog eens een tweede vergisting op fles plaats vindt. Dit is arbeidsintensief omdat de vergistingscellen die daarna overblijven verwijderd moeten worden. De fles staat dan al onder druk, dus een lastig werkje. De karakteristieke “Champignonvormige” kurk kan er dan pas opgezet worden samen met het ijzeren draadwerkje (muselet genaamd) om de boel op zijn plaats te houden.  Deze vergisting op fles zorgt voor een extra aroma. Tonen van biscuit, toast, brioche zijn geuren en smaken die je mag verwachten.
Prosecco:
De Prosecco wordt volledig in een RVS tank gemaakt, vergist op de tank en wordt gefilterd. Als het in de fles komt is het direct klaar voor consumptie. De eerder genoemde gistachtige aroma’s die je bij de Champagne en Cava proeft, hoef je bij deze wijn niet te zoeken. Vaak heeft Prosecco een zoetje. Dat komt door het iets hogere restsuikergehalte ontstaan door het onderbreken van de vergisting door koeling in de RVS tank.

Een verschil in gebruikte druiven

Een ander verschil zijn de gebruikte druiven.
Voor Champagne worden er naast 3 andere minder gebruikte druivenrassen, vooral  Pinot Noir, Chardonnay en Pinot Meunier gebruikt. Dit kan als monocépage ( wijn van 1 druif) maar ook in een blend.
Voor Cava worden Spaanse druivenrassen gebruikt: Macabeo ( of ook wel Viura genoemd), Xarel-lo en Parellada. Voor de rosé Cava Garnacha en Monastrell
Voor Prosecco wordt de Glera druif gebruikt.

Verschil in tijdsduur van de rijping

Er is ook een verschil in tijdsduur voor de rijping.
In de Champagne moet een Champagne 15 maanden rijpen ( waarvan 12 maanden op gist (Lie))
Vintage Champagne moet zelfs minimaal 36 maanden rijpen. Hierdoor krijg je veel aroma’s en complexiteit.
Voor Cava ligt dat anders. Hier is een rijpingstijd op Lie voorgeschreven van 9 maanden. Meestal is een Cava wat toegankelijker dan een Champagne omdat het iets minder zuren heeft. Er worden top-Cava’s gemaakt die langdurige rijping hebben gehad op Lie en kunnen wedijveren met Champagnes.
Voor Prosecco geldt geen vereiste rijpingsduur. Deze wijnen kunnen dan ook niet ouderen en moeten jong gedronken worden.

Het antwoord luidt dus: Ja, er zit verschil tussen en ja, je kan het proeven. Veel plezier met proeven.

Drink verstandig.

Welke wijn kies ik? Vandaag: Fruitig Rood

Hulp bij de wijnkeuze

Je kent ze wel: “Ik neem altijd deze wijn, want die vind ik lekker. En ik kies geen andere, want dan kon het wel eens tegenvallen”.
Misschien heb je je vriend dat wel eens horen zeggen . Misschien ben jij zelf wel zo’n wijndrinker. Niks mis mee. Maar er is zoveel meer te ontdekken. En door een keer een andere wijn te drinken verbreed je ook je smaakpalet en ga je nog meer wijnen waarderen.
Maar wát moet je dan kiezen zonder teleurgesteld te raken? Je kan het natuurlijk altijd in je wijnwinkel vragen. Vertel welke wijn je altijd erg lekker vindt en ze komen vast met een prima advies.
Er zijn ook apps waar je je smaakprofiel kunt volgen.

Een handige tabel

Ik zeg maar altijd zo: Meer kennis is minder keuzestress. Ik heb een tabel voor je opgesteld. Je kan hem van 2 kanten lezen:

  1. Kies de fruitsmaak die je bevalt en kijk welke druivenrassen/ wijnen daarbij horen
  2. Zoek je favoriete druif en kijk welke druiven je gerust ook eens kan proberen en lees welke smaken daar bij horen.

Bedenk dat wijnen vaak ook in blends gemaakt wordt (meerdere druiven gebruikt). Daarvan wordt de wijn meestal soepeler, frisser, fruitiger etc. Net wat de wijnmaker voor ogen heeft. Kijk in dat geval naar de druif die het grootste aandeel heeft.

Zure Kers, cranberry sappig Gamay
Zweigelt
Blaufränkisch

zacht
Duitse Spätburgunder
St. Laurent
Oregon Pinot Noir
Kers, Aardbei zacht Pinot Noir
Garnacha

kruidig
Primitivo
Barbera
Grenache
Carménère
Zinfandel
Braam,
framboos
zacht Merlot
Valpolicella
Super Tuscan
Amarone  
kruidig Sangiovese
Cabernet Franc
Met tannines Cabernet Sauvignon
Priorat
Tempranillo
Bosbes, Braam zacht Mencia
Malbec
Syrah

kruidig
Shiraz
Monastrell
Pinotage

Met tannines
Mourvèdre
Touriga Nacional
Petit Verdot

De wijnmaker heeft meerdere opties om met dezelfde druif een andere wijn te maken. Inweking van de schillen, vergistingstemperatuur, gebruik van hout…. Dát is lastig in een tabel te vangen.

Burgunderfest 27-07-2019


Wandelen met een wijnglas bij de hand

27-07-2019
Een wijnwandeling in Ahrweiler- Bad Neuenahr in de AHR (Duitsland)

Hou je van wijn en wil je een keer iets anders dan anders, dan is een wijnwandeling in de Ahr aan te bevelen. Want zeg nou zelf…lekker ontspannen wandelen in de buitenlucht langs de wijngaarden die de vruchten dragen van de komende oogst en dan om de 2 kilometer genieten van lekkere wijntjes?  Wie wil dat nou niet?! Zelf maakte ik editie 2018 mee. Hier een paar tips:

Gezelschap:

Je kunt gerust alleen gaan, want je hebt zo aanspraak. Maar met familie of vrienden is natuurlijk ook gezellig.

Overnachting:

Ahrweiler ligt vlak onder Bonn ( Duitsland) en is vanuit Nederland niet ver rijden. Ik raad aan om 1 of meerdere overnachtingen te regelen in deze plaats of de omliggende dorpen. Dat kan op de camping, pension of hotel. Als je een ander dorp kiest voor de overnachting, dan is een plaats aan de spoorweg erg handig. Je kunt op vertoon van je wijn-wandeling ticket gratis reizen met de trein naar het startpunt en weer terug. Onnodig te zeggen dat het verstandig is vroeg te boeken. Er komen veel mensen op het Burgunderfest af.

Voorpret:

Als je een overnachting hebt geregeld dan raad ik aan langs één of meerdere wijnbedrijven te gaan. Met de deelnemende bedrijven maak je tijdens de wandeling al kennis. Waarom zou je niet eens gaan kijken bij de toppers weingut Nelles, Jean Stodden of Meyer-Näkel? En vooral proeven natuurlijk.
Er zijn veel wandelingen in de Ahr, dus ben je dol op wandelen dan kan je nu alvast warm draaien.

Tickets:

Je hoeft niet van tevoren kaartjes te kopen. Je gaat op een van de voorafgaande dagen bij één van de deelnemende wijnbedrijven een ticket kopen. Dit geldt ook als openbaar vervoerticket op de dag zelf. Dat kan erg handig zijn. Je krijgt wijn-tegoedbonnen voor tijdens de wandeling.  Je krijgt een wijnglas met een leren koord, zodat je je proefglas bij je kunt dragen. Bang voor wijnvlekken op je kleding? Neem tissues mee. Een ticket kost €12 vóór de wandeldag. Koop je hem op de dag zelf dan kost hij €15.

De wandeling

Op de dag van de wandeling start je tussen 11.30 en 14.30 bij de poort van de oude stad van Ahrweiler. Als je met de rug naar de stad staat ga je de wijnheuvel op en volgt de bordjes. ( Volg gewoon de wandelaars). De wandeling is 8,5 km. En trek er zo’n 2,5 uur voor uit. Elke 2 km. zijn er wijnstandjes van steeds een ander deelnemende wijnbedrijf. Je kan hier een wijntje nemen (tegen inlevering van een tegoedbon of tegen betaling) en even pauzeren op de neergelegde strobalen. Voor niet-wijndrinkers is er bronwater verkrijgbaar. Tip 1: neem water voor onderweg mee en iets te eten. Dit is toegestaan. Natuurlijk kan je ook bij de standjes wat kopen als je niet van alles wil meesjouwen. Let op. Als je tot slot naar de feestweide gaat mag je geen zelf meegebrachte etenswaren en dranken meenemen. Er wordt gecontroleerd. Mik het dus goed uit. Tip 2: Als je direct om 11.30 uur start ben je wel erg vroeg op eindpunt de feestweide. Het feest moet dan echt nog wel groeien. Voordeel is dat je genoeg plek hebt!

Feestweide

De wandeling eindigt op de feestweide met uitzicht op Bad-Neuenahr. Hier is een dansvloer aangelegd, is er livemuziek en zijn er heerlijke eettentjes. Natuurlijk zijn ook hier de wijnboeren weer aanwezig. Je kan plaatsnemen op de ruim aanwezige strobalen en als je dat leuk vindt tot diep in de nacht doorfeesten. Tip: Ben je niet in staat om de 8,5 km. te wandelen, dan kan je ook direct naar de feestweide gaan. Je moet dan wel een ticket kopen.

Bezoektip:

Voordat je naar huis gaat raad ik aan om een kijkje te nemen bij de Regierungsbunker in Bad-Neuenahr. Een overblijfsel uit de koude oorlog dat tot 2008 heeft gefunctioneerd.  Hier kun je ervaren waar men in die tijd allemaal rekening mee heeft gehouden.  Nu je er toch bent, kan je dit even meepikken. ( https://www.regbu.de/)

Heel veel plezier en laat eens weten hoe je het vond.

Voor meer informatie over de Burgunderfest wandeling: https://burgunderfest.de/

Organiseer je eigen wijnproeverij

“Train je smaakpapillen met hulp van anderen”

Wijnvragen

Stel je jezelf ook wel eens vragen als je een wijntje drink?
Zo van:
Welke aroma’s proef ik nou precies? Deze vind ik erg lekker, zouden er ook wijntjes zijn die daarop lijken? Zou een wijn van dezelfde druif maar uit een ander land hetzelfde smaken? Is een iets duurdere wijn het wel waard?

Samen proeven

Om hier achter te komen raad ik je aan een paar vrienden en kennissen uit te nodigen die ook graag een wijntje lusten om het uit te proberen.
Waarom? In je eentje ga je niet zo snel meerdere flessen kopen en tegelijkertijd openmaken. Dit is een goede manier om meerdere wijnen naast/ na elkaar te proeven. Bovendien leer je van het samen proeven. Wijnervaringen van anderen kunnen je op een goed spoor zetten.

Mogelijkheden

Hier een paar mogelijkheden:
1. Koop 3 wijnen (van dezelfde druif of van hetzelfde land) en deel de kosten.
2. Ga uit van je normale budget. Voorbeeld: Koop je normaal gesproken een wijn voor zo’n €5 , en je bent bijvoorbeeld met 5 personen, dan heb je een budget van €25 om 2 á 3 duurdere wijnen te kopen. (Mijn advies is dan te kiezen uit het segment van rond de €10. Dan zul je zeker wat anders proeven dan je gewend bent)

Veel plezier en drink verstandig.

De kurkentrekker

Op deze pagina beschrijf ik zaken rondom wijn die tè leuk zijn om niet te weten. Kan je die kennis ook een keer delen als je met je vrienden een wijntje drinkt.

Kurkentrekker


Bijna onmisbaar voor het openen van een wijnfles. En tegelijkertijd zo een simpel voorwerp, dat we er niet eens bij stil staan.

In vroegere tijden

In vroegere tijden werd wijn bewaard in vaten en kruiken. Pas later rond het jaar 1500 toen meer en meer flessen gebruikt werden voor wijn experimenteerde men met afsluitingen. Houtblokjes of bijenwas voldeden niet, omdat het niet voldoende afsloot of ongewenste smaken meegaf aan de wijn. Kurk was de oplossing. Aanvankelijk liet men aan de bovenkant de kurk een beetje uitsteken, zodat men met de tanden de kurk eraf kon trekken. ( Let de volgende keer in de bioscoop goed op bij een ridder of piratenfilm!). Maar omdat het uitstekende stuk kurk meer uitdroogde dan het gedeelte in de fles, brak het vaak af. De oplossing: de gehele kurk in de fleshals.  Dat riep om een instrument om de kurk er goed uit te krijgen: de kurkentrekker.

Eerste model kurkentrekker

Het eerste model was een soort schroef. Nadeel: de kurk ging hierbij kapot en vaak trok je zonder resultaat de kurk kapot. De optie om de schroef-kurkentrekker helemaal door de kurk te draaien leverde betere resultaten op, maar leverde altijd kurk in de wijn op.

De moderne kurkentrekker

De uitvinding van de open spiraalvorm , zoals we dat nu kennen, was de oplossing. Zorg er dus voor dat jouw kurkentrekker die vorm heeft.
Sindsdien zijn er allemaal modellen bedacht: de hefboom, de laschen ( model met 2 veerbladen), de tweetraps, de vleugel en zelfs met luchtdruk.
En wie nou de uitvinder was? We weten het niet. Het eerste patent is bekend uit Engeland uit het jaar 1795 op naam van Dominee Henshall. Niet dat hij de eerste uitvinder was, maar wel als eerste het patent aanvroeg. Het plaatje bij de spiraal diende om de lak te breken waarmee de kurk was afgesloten en het borsteltje om de lakresten weg te vegen alvorens de kurk er af te halen.