Valley View, Oregon

” De ontmoeting met een goed mens blijft altijd een mooie herinnering in ons leven “

André Demedts, schrijver
Mark Wisnowsky

Ik ben op de Prowein in Düsseldorf. Wijnmaker Mark Wisnowsky nam de tijd om te praten over Oregon en zijn wijnen. Natuurlijk sprak hij ook over zijn eigen bedrijf: Valley View.

Valley View Winery ligt ten zuiden van Jacksonville, in de Applegate Valley AVA ( = American Viticultural Area). Dat ligt in de zuidelijke wijnregio van Oregon, Verenigde Staten. Een gebied omringd door een bergachtig landschap met als grootste stad Medford.
Ik stel vragen over het klimaat en temperatuur, in de veronderstelling dat het zo ver noordelijk wel behoorlijk fris zal zijn. Mark vertelt echter tot mijn verbazing dat het hier qua temperatuur redelijk warm is. ‘s zomers 25 graden gemiddeld overdag. Gelukkig is er wel een groot verschil tussen dag/nacht temperatuur. Het rijpen van de druiven is dus nooit zo’n probleem. Gedurende het groeiseizoen is er weinig regen. In deze regio moeten ze er voor zorgen dat de wijnen niet te ver richting “jammy”doorschieten. Dat betekent tijdig oogsten. Valley view maakt wijnen die vooral op fruit en terroir geënt zijn. Bij veel van zijn wijnen wordt geen eik gebruikt. En als dat wel zo is, dan is dat meestal oud en gebruikt eiken. Zodoende wordt er slechts een vleugje meegegeven van de houtinvloed en spreekt de wijn voor zich, aldus Mark.
We praten over de soorten druiven die gebruikt worden. Mark vertelt dat in Oregon wel 60 verschillende internationale druivensoorten zijn aangeplant. En inderdaad laat hij een range van verschillende wijnen proeven van zichzelf en zijn collega’s. Het gaat van Viognier tot Tempranillo en van Late Harvest Sauvignon Blanc tot Merlot. De kosten om ze te importeren en de concurrentie van goede Europese alternatieven maken dat ze in Europa iets minder bekend zijn.
Maar uit eigen ervaring kan ik zeggen dat er genoeg valt te ontdekken op wijngebied. Misschien eens langs gaan in de meimaand, wanneer in de hele staat Oregon

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *